Energiatudatosság a Bodrog mentén

Energiatudatosság a Bodrog mentén

Widget area "wp_inactive_widgets" not found. Registered widget areas (sidebars) are:
blog-widget-area
post-widget-area
page-widget-area
shop-widget-area
side-widget-area
basket-widget-area
header-widget-area
footer-widget-area
apollo13-sidebar_1
apollo13-sidebar_2
widgets_for_shortcodes

Projektleírás

Kedvezményezett neve: Bodrog Egyesület

Projekt címe: Energiatudatosság a Bodrog mentén

Támogató: Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága

Azonosító: KEHOP-5.4.1-16-2016-00404

Futamidő: 2019.09.01 –  2021.09.30.

Támogatás összege: 5.000.000 Ft (támogatás mértéke: 100%)

Célterület: Bodrogolaszi, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr, Vámosújfalu, Olaszliszka, Sárazsadány, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Makkoshotyka, Hercegkút

 

Leírás: Tevékenységeink tervezésének alapja a helyi igények ismerete, a korábbi sikeres projektjeinkből származó tapasztalat és a meglévő kapcsolati tőkénk.  A Bodrog Egyesület tevékenységeihez szervesen illeszkedik az energiahatékonyság, energiatakarékosság és a megújuló energiaforrások népszerűsítése. A korábbi sikeres és népszerű tevékenységeket most is szerepeltetjük a tervek között. Ilyen tevékenység a rendezvényeken való megjelenés információs standdal és játszóházzal; kreatív, játékos foglalkozások gyerekeknek; vetélkedő; hírlevél, valamint szakmai tanulmányút szervezése és lebonyolítása.

Projektesemények

Információs stand és ökojátszóház

A figyelemfelhívó akcióink üzenete a kiválasztott településeken megrendezett nem energiahatékonysági tematikájú rendezvényein (városnapokon, kulturális rendezvényeken, fesztiválokon) történő megjelenéseivel a lakosság minden részéhez szólt. Az említett rendezvényeken található programok széles skálája a lakosság nagy részét vonzza, így energiahatékonysági standunk üzenete aktív vagy passzív módon sokakhoz eljutott. Energiahatékonysági információs standunk a különféle látványos, informatív demonstrációs eszközök segítségével az energiatudatos gondolkodás, szemléletmód széleskörű elterjesztését szolgálta.

A kiválasztott rendezvényeken megjelenünk sátrunkkal, asztalokkal, sörpadokkal, bannerekkel, szóróanyagokkal, beszerzett egyéb eszközökkel és a rendezvény zárásáig biztosítottuk a folyamatos jelenlétünket. A kialakított információs pultnál az érdeklődők számára elmondtuk a projekt lényegét, energia-megtakarítási és energiahatékonysági tanácsadást nyújtottunk. Legnépszerűbb eleme a sátornak egy olyan kerékpár volt, melyet a projekt szakmai tanácsadója, Kathi Imre villamosmérnök tervezett és készített el. Ez a kerékpár egy izzóhoz van hozzászerelve és egy olyan szerkezethez, mely méri a megtermelt áramot, ha valaki tekeri a kerékpárt, illetve az izzó is annál erősebb fénnyel ég, minél jobban tekeri valaki a pedálokat. A játszóházban az energiahatékonysághoz, megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó játékokat helyeztünk el, ahol a gyerekeknek lehetőségük nyílt többek között szélforgó összeállításra. A játékok mellett totót, játékos feladatlapokat is összeállítottunk a gyerekeknek, és a felnőtteknek egyaránt, amelynek helyes kitöltését ajándékkal jutalmaztuk.

A látogatók várhatóan – a fent felsorolt eszközök segítségével – komplex képet kaptak az energiatudatos szemléletmód fontosságáról, annak mindennapi életben való megvalósításának lehetőségéről. Célunk, hogy az itt kapott üzenetekkel hozzájáruljunk ismereteik kiszélesítéséhez, szemléletük formálásához, és a látottakat/hallottakat átgondolva, integrálják azokat a saját életükbe.

Rendezvényeinkkel az alábbi településeken jelentünk meg: Olaszliszka, Bodrogolaszi, Vámosújfalu, Vajdácska, Sárospatak, Bodrogkeresztúr, Tokaj.

Vetélkedő

A 3 fordulós vetélkedő szervezését és lebonyolítását a projekt kedvezményezett településeinek általános iskoláiban valósítottuk meg. A vetélkedő előkészítéseként egy felhívást készítettünk, majd már a jelentkezési lappal és az első forduló feladatával együtt elküldtük elektronikusan az iskolák e-mail címére. A jelentkezés módja a jelentkezési lap és az első fordulót jelentő, 10 kérdésből álló totó kitöltése és visszaküldése volt.

A totón min. 8 pontot (1 helyes válasz 1 pontot ér) elérő csapatok jutottak tovább a második fordulóba, ami egy kreatív feladat volt, valamilyen tárgy, eszköz készítése, amely energiatudatosságot tükröz. Erről egy leírás és fotók készítése voltszükséges, amelyet elektronikusan küldtek be a csapatok. A kapott pontok hozzáadódtak az első forduló pontjaihoz, így alakult ki a csapatok közötti sorrend.

A harmadik forduló maga a döntő volt, ami már élőben zajlott a legjobb csapatok részvételével. A döntő helyszíne Bodrogolaszi volt. Itt a csapatoknak be kellett mutatniuk a 2. forduló pályamunkáit, majd egy 8 kérdéses feladatsort kellett kitölteniük, amelyben egyszerű (kvíz, keresztrejtvény) és kifejtendő kérdések is voltak. A döntő alkalmával az 1. és 2. forduló pontszámai hozzáadódtak a döntőben szerzett pontokhoz, így alakul ki a végső sorrend. Az 1-3. helyezett csapat oklevélben részesül. Az első helyezett csapat kísérőtanárukkal egy kétnapos ökotúrán vehetett részt teljes ellátással. A 2. helyezett jutalma egy egynapos ökotúra volt. egy később kiválasztott megújuló energia telepre szakvezetéssel és ebéddel, míg a 3. helyezett félnapos kirándulást nyert a Tiszalöki Vízerőműhöz.

Óvodai, iskolai foglalkozások

A foglalkozások során törekedtünk a gyermekek energiatudatosságának kialakítására, erősítésére és az ezzel kapcsolatos ismereteik minél szélesebb körű gyarapítására, hogy azt a mindennapi életben alkalmazva az óvodában/iskolában, otthon tovább tudja vinni.

A 25-30 perces, tematikusan felépített interaktív energiatudatossági óvodai foglalkozásokon bevezetésként a gyermekekkel megkerestük, hogy a teremben/óvodában található használati tárgyak közül mi működik energiával, majd játékos szemléltető eszközök (ábrák, rajzok, tárgyak) alkalmazásával tisztáztuk, hogy honnan erednek az energia különféle típusai, és hogyan jutnak el azok a használati eszközeinkhez. Rávilágítottunk az energiafogyasztás és a környezetterhelés közötti kapcsolatra, ezáltal az energiatudatosság, az energiafogyasztás minimalizálásának jelentőségére és módszereire, továbbá megismerkedtünk a megújuló energiaforrásokkal is. A foglalkozás befejezéseként a témához kapcsolódó játékos feladatokat oldottunk meg az óvodásokkal.

A 45-50 perces, tematikusan felépített interaktív energiatudatossági iskolai foglalkozások az alsó- és felső tagozatos tanulók számára egy, az energiapazarlásról és annak környezeti hatásairól szóló rövid, tanulságos történet elmondásával (alsó tagozat) illetve rövidfilm vetítésével (felső tagozat) kezdődött, mely felkelti a diákok és a pedagógusok figyelmét a téma iránt. A rendhagyó interaktív foglalkozáson beszélgettünk az energiáról és az energia eredetéről, az energiafogyasztás és a környezetterhelés közötti kapcsolatról, a klímaváltozás emberi tényezőiről és a klímaváltozás lehetséges környezeti hatásairól. Az egyéni energiafogyasztás csökkentésének jelentőségéről és módjairól, a mindennapi életben alkalmazható energiahatékonysági trükkök, praktikák, ide kapcsolódó nevezetes napok, események jelentősége (pl. autómentes nap, mobilitási hét, Föld órája). A foglalkozást játékos formában zártuk.

SZAKMAI TARTALOM

Takarékos vízhasználat

A tiszta víz előállítása, hálózatba juttatása, a hálózatok megépítése, a szennyvíz elvezetése és kezelése energiaigényes szolgáltatás. Ezért ha a vízzel takarékoskodunk, az…

Energiatakarékos hűtés

A hűtő- folyamatos működése miatt- egy átlagos család villamos energia fogyasztásának kb. 30 %-áért felel.  Hogyan csökkenthetjük a hűtéssel, fagyasztással kapcsolatos energiaköltségeinket?Mint…

Energiatakarékosan a számítógépekkel

Számítógépeink és a kapcsolódó kütyük egyre több energiát emésztenek fel. Pár szokásunk megváltoztatásával nemcsak áramot (így pénzt) spórolhatunk, hanem a környezetet is…

Energiatakarékos közlekedés

Hogyan csökkenthetjük a közlekedés energiaköltségeit? Gépkocsi helyett közlekedjünk kerékpárral vagy tömegközlekedéssel, illetve ahol lehet, gyalog.Ha elkerülhetetlen a gépkocsi használata, használjunk kis fogyasztású,…

Error: Your Requested widget "elegant-visitor-counter " is not in the widget list.