Energiatakarékos hűtés

Energiatakarékos hűtés

A hűtő- folyamatos működése miatt- egy átlagos család villamos energia fogyasztásának kb. 30 %-áért felel. 

Hogyan csökkenthetjük a hűtéssel, fagyasztással kapcsolatos energiaköltségeinket?

 1. Mint a legtöbb háztartási gép esetében, a hűtőszekrények és fagyasztók esetében is a zöld színű „A”, illetve az új szabályozás szerint az „A+++” jelű energiahatékonysági címkével ellátott termékek fogyasztása a legkisebb, így vásárlásnál érdemes erre odafigyelni.
 2. A hűtőszekrényt hűvös helyen, hőforrásoktól (pl. tűzhelytől, déli fekvésű napsütötte ablaktól) minél távolabb helyezzük el és úgy, hogy a hűtőgép hátsó hőleadó rácsa szabadon kapjon levegőt. Ha a rácshoz hozzá lehet férni, akkor legalább félévente takarítsuk le azt.
 3. Kerüljük a hűtőgépek ajtajának gyakori nyitogatását, ugyanis minden ajtónyitáskor meleg levegőt juttatunk be, amit energia-felhasználás árán kell a gépnek lehűtenie.
 4. Ellenőrizzük az ajtón a szigetelő szalag állapotát. Ha bárhol is sérült, azonnal cseréljük ki, mert az energiaveszteség sokszorosa a csere költségének. Ha egy papírdarabkára rácsukjuk az ajtót és az szoros, nem csúszik ki, akkor jól zár.
 5. Ellenőrizzük, hogy nem jegesedett-e el a hűtőszekrény. A jégréteg rontja a gép hatásfokát és növeli fogyasztását, ezért olvasszuk le rendszeresen a jégréteget.
 6. Nagyon hasznos egy hűtőszekrény hőmérő beszerzése. Általában elegendő élelmiszereink számára, ha a hűtőszekrényben +5 oC-ot tartunk, a fagyasztóban pedig – 18 oC-ot.
 7. Meleg ételt ne rakjunk a hűtőszekrénybe, mert ennek lehűtése többletenergiát igényel. Hagyjuk az ételeket először kihűlni.
 8. Ha már van fagyasztóládánk, akkor a fagyasztó nélküli hűtőszekrény a leggazdaságosabb.
 9. Töröljük le a vizet az élelmiszerről fagyasztás előtt, ugyanis a víz lefagyasztása többletenergiát igényel.
 10. A fagyasztásra szánt élelmiszereket hűtsük elő a hűtőszekrényben. Télen használjuk ki a külső hideget, lehetőleg kint hűtsük le az ételeket.
 11. A fagyasztóból időben elővett ételeket hagyjuk a hűtőszekrényben kiengedni, így hasznosítani tudjuk az értékes hideg energiát.
 1. Ha jégakkut tárolunk a fagyasztóban, az nemcsak az energiafogyasztásra van kedvező hatással, hanem áramkimaradás esetén nagyobb biztonságot nyújt.
 2. Nem érdemes két kisebb készüléket vásárolni, mivel egy nagyobb készülék üzemeltetése gazdaságosabb.
 3. Hűtés, fagyasztás helyett ha lehet, tartósítsuk élelmiszereinket befőzéssel, aszalással, szárítással.