Rólunk

Rólunk

Küldetés, célok:

A Bodrog Egyesület 2001-ben alakult. Céljaink között szerepel, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, különösen a Bodrog folyó menti településeken élő emberek megismerjék tevékenységünket, különböző szemléletformáló előadásaink illetve programjaink által. A legfőbb hangsúlyt a környezetvédelem, a természetvédelem, illetve az egészségmegőrzés kap. A természet szeretete, megóvásának fontossága minden előadásunk, programunk fontos része, legyen az egy szervezett természetjárás, vízi vagy kerékpártúra, ismeretterjesztő előadás. Nagyon fontosnak tartjuk bekapcsolódni a nevelésbe, oktatásba ismereteink átadásával, interaktív programokkal, mely elsősorban a felnövekvő generáció helyes úton való elindulását a felnőtt korosztály rossz beidegződésének helyes útra való visszaterelését célozza meg ez által a fenntarthatóságra törekvést segítjük elő. Előadásaink mindegyike interaktív jellegű ökojátszóházaink, túráink a jókedv mellett közösségformáló erővel is bírnak. Tevékenységünket nagyon sok önkéntes segíti, akikkel együtt nemes célokért küzdünk a természet szeretetének jegyében.  

Fő tevékenységek:

Környezeti nevelés, szemléletformálás, természetjáró túrák (gyalogos, vízi- és kerékpáros) szervezése, hátrányos helyzetben lévők segítése, a természet és a helyi értékek védelme, önkéntes programok szervezése, parlagfű mentesítés, a helyes hulladékgazdálkodási gyakorlat népszerűsítése, műemlékvédelem, ismeretterjesztés, közreműködés az állam és az önkormányzatok természet- és környezetvédelemmel kapcsolatos feladatainak ellátásában, egészségmegőrzés, fogyasztóvédelem, érdekvédelem, nemzetközi kapcsoaltok élénkítése.  

Célcsoport:

Elsősorban a Bodrog-folyó menti települések lakossága, különösen a fiatalság, a tanuló ifjúság, a hátrányos helyzetben élő rétegek (mint pl. szociálisan hátrányos helyzetűk, alacsony iskolázottságuk, szellemi vagy testi  fogyatékosságuk, drogosok, munkanélküliek, nők, nemzeti , etnikai  kisebbségek, pályakezdők  vagy egyéb okból hátrányosan megkülönböztetettek vagy önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévők), helyi önkéntesek, civil szerveződések, öntevékeny kezdeményezések, kis- és középvállalkozások. Ezen kívül Északkelet- Magyarországon és a Hajdúságban, valamint nemzetközi együttműködések kapcsán a Magyarország-Szlovákia határmenti térségben élők.