Energiatakarékosan a számítógépekkel

Energiatakarékosan a számítógépekkel

Számítógépeink és a kapcsolódó kütyük egyre több energiát emésztenek fel. Pár szokásunk megváltoztatásával nemcsak áramot (így pénzt) spórolhatunk, hanem a környezetet is kíméljük.

 

 

Lássuk, melyek a legeredményesebb energiatakarékossági praktikák a számítástechnika terén!

  1. Cseréld hatékonyabbra! A régi katódsugárcsöves (CRT) monitorok és asztali számítógépek jóval több áramot fogyasztanak, mint a mai  vékony, LCD monitorok és laptopok. Új gép vásárlásakor mindig vedd figyelembe az energiafogyasztási mutatókat, címkéket!
  2. Tompítsd a monitor fényét! A számítógép tartozékai közül a monitor fogyasztja a legtöbb energiát. Tompítsd a fényét, vagy állítsd be, hogy pár percnyi nem használat után automatikusan váltson sötétebb képernyőre.
  3. Kapcsold ki a kapcsolódó gépeket! Kapcsold ki és áramtalanítsd a nem használt nyomtatókat, szkennereket stb.
  4. Állítsd le a felesleges folyamatokat! A számítógéped folyamatosan Bluetooth készülékeket vagy Wifi hálózatot keres, akkor is, amikor a préri közepén vagy? Csekkold, hogy milyen programok futnak folyamatosan, és állítsd le azokat, amikre nincs szükség.
  5. Dugj mindent egy kapcsolós hosszabbítóba! Használaton kívül így mindent egy kapcsolóval teljesen áramtalaníthatsz.
  6. Aktiváld az energiatakarékos üzemmódot! Minden modern operációs rendszer felkínálja az energiatakarékos üzemmód lehetőségét. Laptopoddal akkor is áramot takaríthatsz meg, amikor a hálózatról dolgozol.
  7. Húzd ki az energiavámpírokat! A bedugott mobiltöltők akkor is fogyasztanak áramot, amikor nem töltenek (ellenőrizheted: ilyenkor is melegek). Ilyenkor mindig húzd ki őket a konnektorból!
  8. Pihentesd a merevlemezt! Állítsd be a számítógépet, hogy használaton kívül tegye alvó üzemmódba a merevlemezt. Ez meghosszabbítja az élettartamát, és energiát takarít meg.
  9. Kapcsold ki! A legegyszerűbb és legnagyszerűbb energiatakarékossági mód: a kikapcsolás. Mindig kapcsold ki a géped éjszakára, és amikor nem használod. A kikapcsolt számítógép még az alvó vagy hibernált üzemmódban levő gépnél is kevesebb áramot használ.