Energiatakarékos világítás

Energiatakarékos világítás

Hogyan csökkenthetjük a világítás energiaköltségeit?

 1. Próbáljuk meg mindennapi életünket úgy szervezni, hogy a megvilágítás-igényes tevékenységeket nappali fény mellett végezzük el.
 2. Lehetőség szerint azt a helyiséget, ahol sokat tartózkodunk, dolgozunk, tájoljuk déli irányba, illetve alkalmazzunk itt nagyméretű ablakokat.
 3. Ha a helyiséget öt percnél hosszabb időre elhagyjuk, kapcsoljuk le a világítást.
 4. Rendszeresen tisztítsuk az ablakokat, lámpákat.
 5. A bútorok, falak, függönyök színe legyen minél világosabb (a világos szín visszaveri a fényt és világosabb lesz tőle a helyiség).
 6. Napközben húzzuk szét a függönyöket, redőnyt, reluxát, illetve válasszunk fényáteresztő csipkefüggönyt, hogy minél több fény jusson be.
 7. Általános háttérvilágításhoz kevesebb fény is elég. Ehhez olyan lámpát használjunk, ami a falakat és a mennyezetet is megvilágítja és nem erős fényű.
 8. Azokat a helyeket, ahol munkát végzünk vagy olvasunk, pontfénnyel világítsuk meg.
 9. Használjunk hagyományos izzó helyett halogénizzót vagy negyedannyi energiát fogyasztó és 6-8-szor hosszabb élettartamú kompakt fénycsövet. A kompakt fénycsövek különféle formákban és teljesítményben kaphatók és a legtöbb izzólámpás lámpatestben használhatóak. Olyan helyre tegyünk kompakt fénycsövet, ahol hosszabb ideig, kapcsolgatás nélkül szükségünk van megvilágításra (ilyen pl. a nappali, konyha, étkező, gyerekszoba). Fontos, hogy olyan helyre ne tegyük, ahol gyakran kapcsolgatjuk le-fel a lámpát (ilyen pl. a WC, fürdőszoba, kamra), mert ez jelentősen csökkenti az élettartamát.
 10. Fénycsöves lámpatestek esetében válasszunk opálbúrás helyett tükrös, rácsos lámpatestet.
 11. A nagyobb épületekben a világítás legyen szakaszolható. Ha ez a rendszer még mozgásérzékelővel is ki van egészítve, akkor csak ott és addig ég a lámpa, ahol valaki jár.