Energiatakarékos sütés, főzés

Energiatakarékos sütés, főzés

Hogyan csökkenthetjük főzéssel kapcsolatos energiaköltségeinket?

 1. Ne főzzük agyon az ételeket! A nyersen vagy pároltan fogyasztott étel nemcsak „energiatakarékosabb”, de egészségesebb is, mert a zöldség és gyümölcs a főzés során sokat veszíthet ízéből, vitamintartalmából.
 2. Használjunk fedőt a főzéshez, mert a fedő benntartja az edényben a meleget. A fedő nélküli főzés kétszer akkora energiát igényel ½ liter víz felmelegítésénél, mint a fedő használatával főzés.
 3. Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amelyik illeszkedik a gázrózsa vagy a főzőlap méretéhez, így nem lesz energiaveszteség. Ne érjen túl a láng az edény peremén.
 4. Használjunk jó hővezetésű anyagokból készült edényeket (acél, zománcozott öntöttvas).
 5. Ha már felforrt az étel, vegyük kis lángra. Főzési ideje ezzel nem növekszik, viszont energiát takarítunk meg.
 6. A zöldségeket, burgonyát ne főzzük bő lében. Kevesebb vizet kell felmelegíteni és az ételből  sem lúgozódnak ki az értékes tápanyagok.
 7. Használjuk ki a sütő, főzőlap tartalékhőjét. Az étel elkészülte előtt 5-10 perccel kapcsoljuk ki, a többit bízzuk a  tartalékhőre.
 8. Ha bemelegítettük a sütőt, használjuk ki a teljes kapacitását. Minél több ételt süssünk meg egyszerre.
 1. Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ez minden alkalommal hőveszteséget jelent.
 2. A tisztán tartott sütő jobban veri vissza a hősugarakat, ezért hatékonyabb.
 1. A mikrohullámú sütő bár energiatakarékos, gyakori használata azonban – káros hatásaira való tekintettel – nem javasolt. A mikrohullámú berendezések ugyanis egyes kutatások szerint a bennük melegített ételek szerkezetét roncsolják, így ételeink tápértéke romlik, és ennek hosszú távon egészségünk látja a kárát. Ezen kívül a műanyag edényben melegített ételek is károsak a szervezetre.
 1. Vízforralásnál csak annyi vizet melegítsünk, amennyire éppen szükségünk van. Használjunk poharat vagy bögrét a víz beméréséhez.
 2. Használjunk kuktát azoknak az ételeknek az elkészítéséhez, amelyeknek hosszú a főzési ideje (pl. húsfélék, bab, lencse).