Hogyan csökkenthetjük főzéssel kapcsolatos energiaköltségeinket?
- Ne főzzük agyon az ételeket! A nyersen vagy pároltan fogyasztott étel nemcsak „energiatakarékosabb”, de egészségesebb is, mert a zöldség és gyümölcs a főzés során sokat veszíthet ízéből, vitamintartalmából.
- Használjunk fedőt a főzéshez, mert a fedő benntartja az edényben a meleget. A fedő nélküli főzés kétszer akkora energiát igényel ½ liter víz felmelegítésénél, mint a fedő használatával főzés.
- Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amelyik illeszkedik a gázrózsa vagy a főzőlap méretéhez, így nem lesz energiaveszteség. Ne érjen túl a láng az edény peremén.
- Használjunk jó hővezetésű anyagokból készült edényeket (acél, zománcozott öntöttvas).
- Ha már felforrt az étel, vegyük kis lángra. Főzési ideje ezzel nem növekszik, viszont energiát takarítunk meg.
- A zöldségeket, burgonyát ne főzzük bő lében. Kevesebb vizet kell felmelegíteni és az ételből sem lúgozódnak ki az értékes tápanyagok.
- Használjuk ki a sütő, főzőlap tartalékhőjét. Az étel elkészülte előtt 5-10 perccel kapcsoljuk ki, a többit bízzuk a tartalékhőre.
- Ha bemelegítettük a sütőt, használjuk ki a teljes kapacitását. Minél több ételt süssünk meg egyszerre.
- Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ez minden alkalommal hőveszteséget jelent.
- A tisztán tartott sütő jobban veri vissza a hősugarakat, ezért hatékonyabb.
- A mikrohullámú sütő bár energiatakarékos, gyakori használata azonban – káros hatásaira való tekintettel – nem javasolt. A mikrohullámú berendezések ugyanis egyes kutatások szerint a bennük melegített ételek szerkezetét roncsolják, így ételeink tápértéke romlik, és ennek hosszú távon egészségünk látja a kárát. Ezen kívül a műanyag edényben melegített ételek is károsak a szervezetre.
- Vízforralásnál csak annyi vizet melegítsünk, amennyire éppen szükségünk van. Használjunk poharat vagy bögrét a víz beméréséhez.
- Használjunk kuktát azoknak az ételeknek az elkészítéséhez, amelyeknek hosszú a főzési ideje (pl. húsfélék, bab, lencse).