Energiatakarékos mosás, vasalás

Hogyan csökkenthetjük a mosás energiaköltségeit?

1. Vásárláskor helyezzük előtérbe az energiatakarékos programmal rendelkező, alacsony energia- és vízfelhasználású mosógépeket.
  2. A megengedett maximális ruhamennyiséggel mossunk!
  3. Mosásnál részesítsük előnyben az alacsonyabb hőfokú programokat, pl. a 40 oC-os kímélő programot.
  4. A nagyon koszos és a kevésbé szennyezett ruhákat mossuk külön. Az erősen szennyezett ruhákat mosás előtt áztassuk be.
  5. Használjunk a ruha szennyezettségének, súlyának és a víz keménységének megfelelő mennyiségű mosószert. Használjunk vízlágyítót, amely növeli a mosás hatékonyságát és a mosógép élettartamát. Erre a célra kitűnően megfelel a mosószóda, mely nemcsak vízlágyító, hanem tisztító, zsíroldó hatású is, és mivel olyan körfolyamatban állítják elő, aminek nincs káros mellékterméke, ezért környezetbarát. (A mosószóda használata: a mosóporadag egyharmada, tetszés szerint fele helyettesítendő, ajánlott hőfok 60, 40 oC. Általános tisztítófolyadékhoz 1 liter forró vízbe 3 evőkanál mosószódát tegyünk. A mosószóda száraz, hűvös helyen tárolandó. Ha valaki érzékeny bőrű, gumikesztyűben dolgozzon vele, mert szárítja a bőrt.)
  6. Tisztítsuk rendszeresen (legalább 20 mosásonként) a mosógép kifolyó szűrőbetéteit, és távolítsuk el a vízkövet a fűtőszálakról. Ez utóbbit ecetes öblítéssel vagy mosószóda rendszeres használatával tehetjük meg.
  7. Ha lehet szárítsuk a ruhákat napon, szabad levegőn.
  8. Ha szépen teregetünk, nem kell annyit vasalni.
  9. Kerüljük a nagyon nedves ruhák vasalását, mert a legtöbb energiát a nedvesség elpárologtatása igényli. A ruhákat vasalás előtt válogassuk ki és az azonos hőmérsékletet igénylő ruhákat egyszerre vasaljuk.