Energiatakarékos közlekedés

Hogyan csökkenthetjük a közlekedés energiaköltségeit?

1. Gépkocsi helyett közlekedjünk kerékpárral vagy tömegközlekedéssel, illetve ahol lehet, gyalog.
  2. Ha elkerülhetetlen a gépkocsi használata, használjunk kis fogyasztású, jó műszaki állapotú járművet és vezessünk üzemanyag-kímélő módon (ökovezetésnek- ecodriving – lényegében a lassabb, egyenletes sebességgel haladó, felesleges fékezést és gyorsítást mellőző, kevésbé balesetveszélyes és nem utolsósorban üzemanyag takarékos vezetési stílust hívják).
  • A kívánt sebességet minél hamarabb érjük el és tartsuk a lehető legmagasabb fokozatban (pl. ötvennél váltsunk az ötödik fokozatra).
  • Használjuk kevesebbet a kuplungot: pl. hagyjuk működni a motorféket, illetve piros lámpánál ne nyomjuk ki túl korán a kuplungot.
  • Tartsunk nagyobb követési távolságot, így kevesebbet kell fékeznünk az előttünk haladók miatt.
  • Kerülni kell a hirtelen, indokolatlan fékezést és a szükségesnél intenzívebb gyorsulást, kerüljük a túl nagy sebességet.
  • Ha az erős gázfröccs helyett finoman indulunk, akár 33 százalékkal kevesebb üzemanyagot égethet a motor.
  • Az autó elektromossággal működő kényelmi eszközeit (pl. hátsó ablak vagy ülésfűtés) ne hagyjuk a szükségesnél hosszabb ideig bekapcsolva.
  • Pakoljuk ki a felesleges súlyokat a csomagtartóból, szereljük le a tetőcsomagtartót, ha már nincs rá szükségünk.
  • Ügyeljünk a megfelelően nagy abroncsnyomásra. A jármű nagyobb terhelése esetén mindenképpen növeljük a légnyomást az abroncsokban.
  • Tartsuk rendszeresen karban autónkat, mert az elhasznált, illetve elkoszolódott alkatrészek túlfogyasztáshoz vezethetnek.
  • Törekedjünk arra, hogy forgalomban is inkább lassan guruljon az autó, mint meg kelljen állni és újra indulni. Ez a motorfék segítségével, illetve kuplungozással könnyen kivitelezhető. A megállást követő induláskor 20 százalékkal több üzemanyag fogy, mintha 8 km/h sebességről gyorsítanánk fel. Ha egyenletes sebességet tartunk, a lámpák zöld hullámán át felesleges megállás nélkül haladhatunk.
  • A légkondícionáló berendezés akár 20 százalékkal is visszavehet a motor nyomatékából, teljesítményéből, ezért csak magasabb sebességfokozatban használjuk, illetve akkor, ha a lehúzott ablak a légörvénylés miatt a fogyasztás rovására mehet (64,4 km/h felett).
  • Hosszú várakozásnál, főként ha nem forgalomban állunk, hanem csak ki-be pakolunk érdemes lekapcsolni a gyújtást, mert az alapjáraton a motor egy óra alatt 1,9-2 liter üzemanyagot éget el.
  • Parkoljunk fedett garázsban vagy árnyékos helyen, hogy a túlzott felmelegedést megakadályozzuk.
  • Bemelegített, legalább fél percig alapjáraton hagyott motorral induljunk hideg reggeleken és semmiképp ne lépjünk erősen a gázra.
  • Tervezzük meg előre az utunkat, és próbáljuk meg elkerülni a csúcsforgalmat.