Energiatakarékos fűtés

Az energiára fordított kiadások közül magasan kiemelkedik a fűtés, az összes energiaköltség 80 %-át teszi ki. Ezért érdemes jobban odafigyelni a hatékonyságára.

Hogyan csökkenthetjük fűtési energiaköltségeinket?

1.      Tájoljuk úgy az épületet, hogy azok a helyiségek, ahol sűrűn tartózkodunk, legyenek déli fekvésűek nagy ablakokkal, az északi oldalra viszont kevés és kis ablakot tegyünk.

2.      A ház minél kisebb felülete legyen merőleges az uralkodó szélirányra (az erős szél hatását sűrű növényzet telepítésével is csökkenthetjük).

3.      Ha a fűtési hőmérsékletet 1 o C-kal csökkentjük, 6 % fűtési költséget takaríthatunk meg.

4.      Kályha esetén alkalmazzunk hosszú kályhacsövet, mert a füst hője a kályhacsövön keresztül is fűti a helyiséget.

5.      Rendszeresen tisztítsuk a tüzelőberendezést, a kéményt, ezzel növeljük a fűtés hatásfokát.

6.      Ne zárjuk körül bútorokkal a fűtőtestet, mert ez akadályozza a meleg áramlását, illetve a hő a bútoroknak is árthat.

7.      A fűtőtestek mögé helyezzünk hőtükröt vagy egyszerű háztartási alufóliát, mert ez visszaveri a hőt.

8.      A fűtőtest fölé helyezzünk polcot, mert ez a meleg levegőt a szoba belseje felé tereli.

9.      Azokat az asztalokat, ahol hosszabb ideig ülőmunkát végzünk, helyezzük közel a fűtőtesthez.

10.  Növeljük a helyiség páratartalmát párologtatóval vagy több szobanövénnyel, mert ilyenkor az alacsonyabb hőmérsékletet is melegebbnek érezzük.

11.  Úgy szellőztessünk, hogy rövid ideig teljesen kitárjuk az ablakot. Így a levegő kicserélődik, de a helyiség nem hűl ki.

12.  Este, még mielőtt nagyon lehűlne a külső hőmérséklet húzzuk be a sötétítő függönyt (de a függöny ne takarja el a fűtőtestet) vagy eresszük le a redőnyt, így nem szökik ki a hő az ablakon.

13.  Ellenőrizzük az ajtók, ablakok szigetelését még a fűtési szezon előtt. Csökkenthetjük a fűtési kiadásokat a nyílászárok cseréjével és a falak utólagos hőszigetelésével. Az ajtók, ablakok utólagos résszigetelése viszonylag olcsó megoldás, és általában saját kezűleg is elvégezhető.

14.  A ritkán használt helyiségekben se kapcsoljuk ki teljesen a fűtést, mert a fűtetlen helyiség hőt von el a szomszédos szobáktól, valamint újramelegítése is költségesebb.

15.  Ha van rá lehetőségünk, alkalmazzunk a megújuló energiaforrásokra épülő energiatakarékos fűtőrendszert. Ilyen például a napenergiát felhasználó napkollektoros fűtőrendszer, vagy a geotermikus energiát hasznosító hőszivattyús fűtés, melyek alkalmasak folyamatos fűtésre, fűtésrásegítésre és használati meleg víz előállítására is.