Óvodai, iskolai foglalkozások

A foglalkozások során törekedtünk a gyermekek energiatudatosságának kialakítására, erősítésére és az ezzel kapcsolatos ismereteik minél szélesebb körű gyarapítására, hogy azt a mindennapi életben alkalmazva az óvodában/iskolában, otthon tovább tudja vinni.

A 25-30 perces, tematikusan felépített interaktív energiatudatossági óvodai foglalkozásokon bevezetésként a gyermekekkel megkerestük, hogy a teremben/óvodában található használati tárgyak közül mi működik energiával, majd játékos szemléltető eszközök (ábrák, rajzok, tárgyak) alkalmazásával tisztáztuk, hogy honnan erednek az energia különféle típusai, és hogyan jutnak el azok a használati eszközeinkhez. Rávilágítottunk az energiafogyasztás és a környezetterhelés közötti kapcsolatra, ezáltal az energiatudatosság, az energiafogyasztás minimalizálásának jelentőségére és módszereire, továbbá megismerkedtünk a megújuló energiaforrásokkal is. A foglalkozás befejezéseként a témához kapcsolódó játékos feladatokat oldottunk meg az óvodásokkal.

A 45-50 perces, tematikusan felépített interaktív energiatudatossági iskolai foglalkozások az alsó- és felső tagozatos tanulók számára egy, az energiapazarlásról és annak környezeti hatásairól szóló rövid, tanulságos történet elmondásával (alsó tagozat) illetve rövidfilm vetítésével (felső tagozat) kezdődött, mely felkelti a diákok és a pedagógusok figyelmét a téma iránt. A rendhagyó interaktív foglalkozáson beszélgettünk az energiáról és az energia eredetéről, az energiafogyasztás és a környezetterhelés közötti kapcsolatról, a klímaváltozás emberi tényezőiről és a klímaváltozás lehetséges környezeti hatásairól. Az egyéni energiafogyasztás csökkentésének jelentőségéről és módjairól, a mindennapi életben alkalmazható energiahatékonysági trükkök, praktikák, ide kapcsolódó nevezetes napok, események jelentősége (pl. autómentes nap, mobilitási hét, Föld órája). A foglalkozást játékos formában zártuk.

A foglalkozásokat az alábbi települések oktatási intézményeiben tartottuk: Bodrogolaszi, Sárospatak, Bodrogkeresztúr, Makkoshotyka, Vajdácska, Vámosújfalu.

A cikkek tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.