Információs stand és ökojátszóház

A figyelemfelhívó akcióink üzenete a kiválasztott településeken megrendezett nem energiahatékonysági tematikájú rendezvényein (városnapokon, kulturális rendezvényeken, fesztiválokon) történő megjelenéseivel a lakosság minden részéhez szólt. Az említett rendezvényeken található programok széles skálája a lakosság nagy részét vonzza, így energiahatékonysági standunk üzenete aktív vagy passzív módon sokakhoz eljutott. Energiahatékonysági információs standunk a különféle látványos, informatív demonstrációs eszközök segítségével az energiatudatos gondolkodás, szemléletmód széleskörű elterjesztését szolgálta.

A kiválasztott rendezvényeken megjelenünk sátrunkkal, asztalokkal, sörpadokkal, bannerekkel, szóróanyagokkal, beszerzett egyéb eszközökkel és a rendezvény zárásáig biztosítottuk a folyamatos jelenlétünket. A kialakított információs pultnál az érdeklődők számára elmondtuk a projekt lényegét, energia-megtakarítási és energiahatékonysági tanácsadást nyújtottunk. Legnépszerűbb eleme a sátornak egy olyan kerékpár volt, melyet a projekt szakmai tanácsadója, Kathi Imre villamosmérnök tervezett és készített el. Ez a kerékpár egy izzóhoz van hozzászerelve és egy olyan szerkezethez, mely méri a megtermelt áramot, ha valaki tekeri a kerékpárt, illetve az izzó is annál erősebb fénnyel ég, minél jobban tekeri valaki a pedálokat. A játszóházban az energiahatékonysághoz, megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó játékokat helyeztünk el, ahol a gyerekeknek lehetőségük nyílt többek között szélforgó összeállításra. A játékok mellett totót, játékos feladatlapokat is összeállítottunk a gyerekeknek, és a felnőtteknek egyaránt, amelynek helyes kitöltését ajándékkal jutalmaztuk.

A látogatók várhatóan – a fent felsorolt eszközök segítségével – komplex képet kaptak az energiatudatos szemléletmód fontosságáról, annak mindennapi életben való megvalósításának lehetőségéről. Célunk, hogy az itt kapott üzenetekkel hozzájáruljunk ismereteik kiszélesítéséhez, szemléletük formálásához, és a látottakat/hallottakat átgondolva, integrálják azokat a saját életükbe.

Rendezvényeinkkel az alábbi településeken jelentünk meg: Olaszliszka, Bodrogolaszi, Vámosújfalu, Vajdácska, Sárospatak, Bodrogkeresztúr, Tokaj.

A cikkek tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.